Проектът PI-VET: Подем в иновациите в професионалното образование и обучение продължава до края на месец юли 2024 г.

Проектът PI-VET: Подем в иновациите в професионалното образование и обучение продължава до края на месец юли 2024 г.

PI VET

Стартирал през м. януари 2022 г., проектът PI-VET е насочен към посрещане на новите предизвикателства пред системите на професионалното образование и обучение (ПОО) в условията на нови технологии, бизнес модели, дигитализация, изкуствен интелект, демографски и климатични промени и икономическа криза, причинена от COVID-19. Тези фактори изискват гъвкави решения и подходящи методологии, които да насърчават устойчивостта и отзивчивостта към променящите се нужди на обществото и пазара на труда.

Проектът се реализира с координатор Институт „Перспективи“ – гр. Свищов, България, заедно с още четири партньорски организации от Кипър, Ирландия, Италия, Испания по програма „Еразъм+“, Ключова дейност 2.

Доставчиците на ПОО играят основна роля в тези усилия. Висококачественото и иновативно професионално образование и системите за обучение осигуряват на хората необходимите умения за работа, личностно развитие и гражданска инициативност. Те подпомагат адаптацията и постигането на дуално обучение, дигитализация и преход към утвърждаване на „Зелената сделка“. Същевременно, те се справят с извънредни ситуации и икономически сътресения, като подкрепят икономическия растеж и социалното сближаване.

В този контекст, PI-VET има за цел да предостави на учителите и обучителите в ПОО иновативна методология и инструменти за съвместно създаване на учебни програми с техните учащи и външни заинтересовани страни. Тези програми ще бъдат приобщаващи, дигитални, зелени и отговарящи на нуждите на обществото и пазара на труда.

До юли 2024 г., проектът PI-VET ще продължи да работи усилено за реализиране на своите цели и да допринася за развитието на модерно, адаптивно и устойчиво професионално образование и обучение.

 

Целевите групи на проекта са: обучители в ПОО (учители, обучители, наставници, ментори, треньори); учещи в ПОО; създатели на политики.

 

Резултатите от проекта са следните:

  • „Методология за програми за устойчиво обучение“;
  • „Учебни програми за устойчиво обучение за трайни знания“;
  • Платформа PI-VET;
  • Инструмент за класиране.

 

Повече информация за проекта, цел, резултати и въздействие, може да откриете на следния линк: https://pivet.eu/bg/%d1%83-%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%b0/

 

Линкове към резултатите: