На фокус са Уменията! – работна среща по проект Balkan WBL Cooperation

На фокус са Уменията! – работна среща по проект Balkan WBL Cooperation

WBL 30.09.

На 30.09.2024 г. се проведе втора експертна работна среща по проект Balkan WBL Cooperation, в който НАПОО е ключов партньор. На събитието партньорите от България, Гърция, Северна Македония и Румъния представиха подготвените от тях национални доклади с фокус върху уменията (модул Skills), които включваха цялостен анализ на ученето чрез работа в посочените държави, като акцент беше сътрудничеството между институциите за професионално образование и обучение (ПОО) и компаниите. Докладите имаха за основна цел оценяването на ефективността на обученията за умения и изследваха предизвикателствата и възможностите, очертани от заинтересованите страни, включили се в предварително извършено онлайн анкетиране през лятото на 2024 г.

На финала на срещата бяха изведени и възможните решения за преодоляване на общите за страните проблематични области, като например нуждата от структуриран диалог между обучителните институции и работодателите.

През следващите етапи на проекта ще продължи събирането и анализа на данни за практическото обучение в партньорските държави с цел оформяне на ясни и ориентирани към реалните потребности на бизнеса препоръки, които впоследствие ще бъдат представени на съответните национални органи, участващи във формирането на политики за ПОО.