Проследяване на ефекта от екологичния преход върху трудовите пазари

Проследяване на ефекта от екологичния преход върху трудовите пазари

Европейският център за развитие на професионалното обучение (CEDEFOP) публикува кратък преглед относно използването на данни от обяви за работа за анализ на способите, прилагани от работодателите, в изпълнение на принципите на зеления преход. В материала са представени ползите от различни цифрови ресурси в подкрепа на реализирането на политиките за устойчиво развитие: Green Deal Data Space, Green Transition Navigator, Green Transition Information Factory, Eurostat’s Statistics for the EGD и др.

Мониторингът на пазара на труда и въздействието на зеления преход върху търсенето на умения са от съществено значение за прогнозите и формирането на политики. Подходът на CEDEFOP е базиран на анализ на необходимостта от „зелени“ умения в съдържанието на обявите за работа. Представен е ръст на ново възникващите професии от значение за зелената икономика днес. Най-значимо повишение в търсенето на зелени умения се отчита в секторите енергетика, транспорт и логистика, строителство, публична администрация, отбрана и управление на отпадъците.

Документът разглежда и промяната в нормативната регулация, от която произтича търсенето на експертни познания за устойчиво развитие. Разбирането на търсенето на умения за конкретните работни места би допринесло за подобряване на перспективите пред тяхното обезпечаване с помощта на системите за професионално образование и обучение.

Целият материал е достъпен на английски език на следния линк: https://www.cedefop.europa.eu/en/publications/9197