Развитие на уменията в България

Развитие на уменията в България

OECD

На 26.09.2024 г. представители на НАПОО взеха участие в официалното закриване на успешно приключилия съвместен проект на Министерство на образованието и науката и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) “Техническа подкрепа за разработването на Национална стратегия за уменията в Република България”. Събитието беше открито от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, а в програмата взеха участие представители на Европейската комисия, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на икономиката и индустрията, Министерство на иновациите и растежа, Синдиката на българските учители, Асоциация на индустриалния капитал в България, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и др.

Националната стратегия за уменията в България обхваща множество министерства и ангажира широк кръг от заинтересовани страни. Този проект очертава цялостна пътна карта за уменията и съвместни подходи за нейното развитие в различни сектори, обхващащи разнородни организации.

По време на събитието бяха представени следващите стъпки на плана за действие за уменията, които са обобщени в три основни области: реализиране на дейностите по Плана за действие във връзка с политиката за уменията в България, създаване на система за мониторинг и докладване и подготовка на комуникационна кампания.

За да се гарантира дългосрочното прилагане на Плана за действие за уменията, в окончателния доклад „Техническа подкрепа за разработването на Национална стратегия за уменията в Република България“ са направени и препоръки за устойчивост в няколко ключови посоки: изграждане на капацитет, устойчиво финансиране, ангажираност на заинтересованите страни, мониторинг и оценка.