От света на WorldSkills 2024: Проект ECoVEM – Европейски център за високи постижения в микроелектрониката

От света на WorldSkills 2024: Проект ECoVEM – Европейски център за високи постижения в микроелектрониката

ECOVEM 2024

В рамките на 47-то издание на Международните състезания по професионални умения за обучаващи се в ПОО млади хора WorldSkills 2024 в гр. Лион, Франция, състояло се в периода 10- 15 септември, със собствен щанд беше представен проект ECoVEM – Европейски център за високи постижения в микроелектрониката – 620101-EPP-1-2020-1-BG-EPPKA3-VET-COVE (2020-2024), по който НАПОО е асоцииран партньор. Проектът беше представляван от координатора на дейностите проф. Славка Цанова от Техническия университет – гр. София и членове на екипа.

Гостите на изложбения център Eurexpo имаха възможността да научат от първо лице за инициативите по проекта, в който един от акцентите са иновативни подходи за обучение, включващи както специфични, така и меки умения с потенциал за използване през целия активен професионален живот.

Проектът ECoVEM се финансира по програма „Еразъм +“ на Европейския съюз и се осъществява в сътрудничество с 21 партньори от 7 държави, обединявайки центрове за професионално обучение, технически университети, индустриални асоциации, социални партньори за създаване на европейска платформа за сътрудничество в областта на микроелектрониката като основа на електронните общества и икономики на бъдещето. В проекта са залегнали теми като зелени технологии, дигитален преход, изкуствен интелект, жените в микроелектрониката и др.

Принципно Центровете за високи постижения в ПОО (CoVEs) се формират от мрежи от партньори, които развиват местни „екосистеми на уменията“, за да ги предоставят на младите хора и възрастните обучаеми, като по този начин допринасят за регионалното развитие, иновациите, индустриалните клъстери и социалното включване. Те установяват подход отдолу-нагоре, насочен към високи професионални постижения и включващ широк кръг от местни заинтересовани страни, което позволява на институциите за ПОО бързо да адаптират предоставянето на умения към променящите се икономически и социални нужди. Центровете за високи постижения в ПОО стимулират развитието на местния бизнес и иновациите, като работят в тясно сътрудничество с компании (по-специално малки и средни предприятия) по приложни изследователски проекти, създавайки центрове за знания и иновации, както и подкрепяйки предприемаческите инициативи на техните обучаеми.

Повече информация за проекта можете да намерите на https://ecovem.eu/

 

ecovem